Kaszinó kocka játék. Hát, Neked sem ez volt az első gondolatod, mikor egy szárazföldi vagy épp online kaszinóba betévedtél, ugyebár. De az is lehet, hogy a kockajátékok rajongója vagy, csak szeretnél többet megtudni róluk. Bármelyik is vonatkozik Rád, az alábbiakban találkozhatsz néhány gondolattal, kicsike történelemmel, játékmenetekkel és egyéb bohócságokkal, melyek a kaszinó kocka játékokhoz kötődnek.

Kaszinó kocka játék. Olyan banálisan egyszerűnek hangzik. Eldobni a kockákat, ismerni a számokat egytől hatig, hát erre ki nem képes, igaz? No, a játék szabályaival ismerkedve kicsit mindenki rágörcsöl, hogy „Te jó ég, mi ez a sok szakszó? Azonban picit utána olvasva rájössz, hogy nem egy bonyolult játék, s okkal örvend nagy sikernek a játékosok körében. Kezdjük a leírásunkat a dobókocka és kockajátékok történetének felelevenítésével.

A dobókockás játékok jelen voltak velünk az utóbbi több száz, vagy akár ezer évben. Eredetükre vonatkozóan többféle variánst is találhatsz keresgélés közben. Az évezredeket említő források, legendák szerint a homéroszi hőstől, Palamédész görög mitológiai hőstől ered, aki költői vénával is rendelkezett, s egyben feltaláló is volt. Nevéhez kötik a kockajáték mellett a drámajáték bevezetését is, többek között.

Cézárra visszagondolva, ő is szavaiban hordozta már a kocka képét: „A kocka el van vetve” – visszhangozhat fejünkben Cézár nevét hallva.

Némely források pedig a keresztes háborúk idejére keltezi a „Hazard” kockajáték eredetét. Egyesek szerint a Craps játék múltja „mindössze” néhány száz évre tekint vissza, a telepesek „Hazard” játékának továbbfejlesztése, mely a Mississippi mentén, a gyapotültetvényeken igen gyorsan elterjedő játék volt.

Maga a hatoldalú dobókocka, melyet mind a mai napig ugyanabban a formában használunk, kb. 2600 éve jött létre, Kínában. Persze, eredetileg másra használták, mégpedig jóslásra.

Kaszinó kocka játékok – Craps és ami még belefér

A Craps világviszonylatban elterjedt, s a legközkedveltebb kockajáték. Eredete vitatható, talán angol vagy francia. Az amerikai kaszinók kimaradhatatlan játéka, számos asztalt találhatsz ezekben Craps kaszinó kocka játékkal.

Két dobókockára van szükség a Craps játékhoz, a játékosok a kockákon felbukkanó eredményekre fogadnak. A játékosok száma változó, nem korlátozott. Alapjáraton megkülönböztetünk utcai Craps játékot és kaszinó kocka Craps játékot. Az utcai kocka játékra többnyire az jellemző, hogy bármilyen környezetben játszható, felszerelést különösebben nem igényel (bár nem szerencsés a két dobókockát otthon felejteni, ha játékra készültök), s a játékosok egymás ellen fogadnak. Ezzel szemben a kaszinó kocka játék Craps során a bank elleni fogadás is lehetséges.

Mikor az egyik játékos dob a Craps kaszinó kocka játékban, a többieknek lehetőségük van fogadni a dobás kimenetelére. Sikeres vagy sikertelen dobásra, vagy esetleg meghatározott, konkrét számeredményre fogadhatnak. A kockadobások száma lehet 1-nél több is egy fogadás keretein belül. A ház által megszabott szorzók szerint történik a kifizetés a nyertes játékosok felé. Nem fogunk meglepődni, ha azt az infót kapjuk, hogy a játék a háznak kedvez. Mégis, más játékokhoz viszonyítva, a szorzók barátságosabbak a játékosok számára a Craps kaszinó kocka játékban.

Hazard – keresztes háborúktól máig

Nagymértékben hasonlónak találhatjuk a Craps kaszinó kocka játékhoz, ami nem csoda, hiszen a Hazard tekinthető a Craps előlovasának, belőle fejlődött ki. 

Itt is jellemzőek az első látásra kifürkészhetetlennek tűnő szakszavak, fogadási lehetőségek, de ezekbe gyorsan bele lehet tanulni.

Sic Bo – Ázsiától a világhírnévig

A szárazföldi kaszinókban mifelénk ritkábban lehet vele találkozni, bár ezesetben is egy népszerű kaszinó kocka játékról van szó. Ázsiában tarol ez a kockajáték, de az 1980-as évek óta elterjedt a vén kontinensen, azaz Európában, de Amerikában is közkedveltté vált.

Craps-re hajazó hasonlóságokra ismerhetünk rá ebben a kaszinó kocka játékban is, azonban van egy hatalmas különbség is. Mégpedig a kockák számát tekintve: a Sic Bo esetében kettő helyett három kocka van játékban.

További különbségek a fogadásokban lakoznak:

 • több dobásos fogadásokra nincs lehetőség,
 • legtöbb esetben nincs lehetőség konkrét kimenetelre fogadni,
 • a fogadásoknak alapjáraton két típusa van:
  • magas: 11-17,
  • alacsony: 4-10 fogadások.

A kaszinó kocka Craps játékban a játék felülete egy asztal, melyen szerepelnek a fogadási lehetőségek és a játék kimenetelének lehetőségei. A játékosok egymás után gurítanak, mindkét kockával. „Shooter” a megnevezése az éppen gurítást végző játékosnak. A gurításokra minden játékos fogadhat a tétek asztalra helyezésével.

A fogadási lehetőségek a következők lehetnek:

 • Vonalfogadások: pass line, don’t pass line, come, vagy don’t come,
 • Fogadások egyszerű gurításokra,
 • Fogadások gurítás sorozatra.

A nyeremények kiszámításánál a különböző nyereményszorzókat figyelembe veszik.

A ház győzelmét hozza, ha a három kocka ugyanazt az értéket mutatja. Ez is mutatja, hogy a Sic Bo játékban gigászi előnnyel bír a ház.

Klondike

No, ez már meredekebben fog hangzani. Képzeld el, hogy fogsz egy üres tálat, belehelyezed a póker játékot, majd a Blackjack játékkal elkevered, végül megszórod a Craps játékkal. Az egészet jól egybegyúrod. No, kisütni épp nem kell, hiszen már kitalálták valakik ezt a játékot is.

Leegyszerűsítve ebben a kaszinó kocka játékban az a célod, hogy az öt, ismétlem, öt darab dobókocka dobásával tutibb, erősebb eredményt érj el, mint a ház. Pókerkezeknek megfelelő nyertes kombinációk szerepelnek a játékban:

 • egy pár,
 • két pár,
 • három egyforma,
 • full house,
 • négy egyforma,
 • öt egyforma.

A kocka legértékésebb oldala a Klondike kaszinó kocka játékban az „1”-es oldal, hiszen ez felel meg az ásznak.

Számíts arra, hogy a ház rosszul nem járhat ebben a játékban sem (ahogy a többiben sem), így ha netalán döntetlen lenne az eredmény, akkor sem döntetlen, hanem automatikus módon a ház nyer.

Mitől különlegesek a kaszinó kocka játékok?

Ami más asztali játékokhoz képest különleges érzéssel övezi a kaszinó kocka játékokat, az az, hogy magad veheted kézbe a kockákat, s ezáltal a szerencsédet, s dobhatsz. Más asztali játékok esetében, pl. a kártyajátékoknál, nincs lehetőséged ilyen autonómiára, hiszen a pakli az osztó kezében van és lesz is.

Ez a különlegessége a kaszinó kocka játékoknak némileg elvész az online kaszinók keretében, hiszen hiába „dobhatsz” elvileg magad itt is, mégis a kockák nem járnak a kezedben, hanem egy véletlenszám generátor köpi ki az eredményt a kocka virtuális landolásakor.

Itt a kaszinó kocka a kezedben. Dobsz?

Így, cikkünk végére érve biztosan sikerült egy átfogóbb képet alkotnod magadnak a kaszinó kocka játékokról. Amennyiben még nem próbáltad, érdemes lehet adni neki néhány próbát valamelyik online kaszinóban. Ne feledd, a demó játékok ingyenesek, s többek között arra szolgálnak, hogy beletanulj a játék menetébe, stratégiákat alkoss, körvonalazódjon a fejedben az egész.

Ha már évezredek óta játszanak az emberek a dobókockákkal, valami varázsa biztosan van a játéknak.

Ajánlott kaszinók

 

Szerezz be 200% bónuszt, azaz 20.000 forint bónuszpénzt és 100 ingyenes pörgetést! 

Szerezz 100.000 Ft bónuszt és 100 ingyenes pörgetést! 

Szerezz be 450.000 Ft bónuszt és 320 ingyenes pörgetést! 

Szerezz be 100.000 Ft bónuszt! 

Szerezz be akár 400% bónuszt az üdvözlő csomag keretében! Részesülj akár 120.000 Ft bónuszpénzben az első befizetésed után a Lemon Casino üdvözlő bónusz csomag ajánlatának köszönhetően.