A póker játék manapság nagyon közkedvelt szórakozási forma. Ha valaki szereti a pókert, akkor szerencséje van, mert ma már nem kell elmennie egy szórakozóhelyre, vagy barátokhoz azért, hogy játszani tudjon. A póker játék ugyanis ma már online formában is elérhető a különböző internetes oldalakon.

Arra is van lehetőséged, hogy a barátaiddal játssz online. Ez nagyban leegyszerűsíti a dolgokat, és lehetőséget ad arra, hogy bárki bármikor, bárhonnan hozzáférhessen a poker játék valamelyik verziójához.

A póker játék története

A továbbiakban nézzük meg egy kicsit a poker játék történetét, amely viszonylag régre nyúlik vissza. A szabályok sokat nem változtak, a mai póker játékok szabályai és menete nagyon hasonlítanak a régiekéhez.

A póker játék története több száz évre nyúlik vissza, és bár az eredete pontosan nem ismert, számos teória létezik arról, hogy hogyan és honnan ered. A legtöbb történész egyetért abban, hogy a póker elődjei különböző kultúrákból és kontinensekről származnak, ötvözve a kártyajátékok és a különböző fogadási formák elemeit.

póker játék története

Egyesek szerint a póker játék egy régi kínai játékból eredménye amely a dominóhoz hasonlított. Viszont közvetlen elődjének a spanyol  Primero játék tekinthető, amely már használt fogadásokat, blöffölést és olyan kezeket, amiket ma is ismerünk a pókerben.

A póker modern formája az 1800-as évek elején kezdett elterjedni az Egyesült Államokban, elsősorban a Mississippi folyó menti hajókon, ahol a legénység játszotta. 1834-ben említik először írásban is az 52 lapos francia kártya csomagot a pókerrel kapcsolatban amely a mai játék formájának az alapját képezi.

A póker nagyon gyorsan elterjedt az amerikai polgárháború alatt a katonáknak köszönhetően. A 20. Században ez a játék már nagy népszerűségnem örvendett a kaszinókban, és egyre nagyobb teret nyert az otthoni játékok körében is. Az 1970-es évektől kezdődően pedig már hivatalos pókerversenyeket is rendeztek, amely világhírűvé tette a játékot. Ma már szinte mindenki ismeri.

A póker fajtái

A pókernek ma már rengeteg fajtája ismeretes. Bár az alapszabályaik azonosak, az egyes változatok eltérő szabályrendszereket is mutathatnak. A Texas Hold’em az egyik legnépszerűbb verzió. Itt minden játékos két lapot kap (zárt lapok – vagyis csak ők láthatják), majd további 5 lap kerül az asztalra (nyílt lap – tehát ezeket mindenki látja és használhatja). A cél az, hogy a játékosok a saját lapjaikból és a közös lapokból a lehető legjobb ötlapos kombinációt állítsák össze.

További, kevésbé ismert változatok

Egy népszerű és különleges változat a Omaha, amely hasonlít a Texas Hold’emre, de itt a játékosok négy zárt lapot kapnak, és a lapjaik kombóját két saját + 3 közös lapból kell összeállítaniuk. Ebben a játékfajtában értelemszerűen teljesen más stratégia érvényesül, és a nyerő kömbinációk lehetősége is más lesz (vagyis nő).

A Seven Card Stud a Texas Hold’em  elődjének tekinthető, legalábbis népszerűségét tekintve. Ebben a játékban az a nagy változás a többiekhez képest, hogy egyáltalán nincsenek nyílt, vagyis közös lapok. Minden játékos saját lapokat kap, amelyek közül néhányat felfednek, tehát ezeket mindenki látja, és a többi lapot lefelé fordítva tartják. Ez több információt nyújt a játékosoknak a lehetséges kombinációikról és stratégiáikról.

A Draw Poker a póker egyik legegyszerűbb formája, ahol a játékosok minden lapot lefele fordítva kapnak, és cserélni tudnak. Ez a változat teljesen a lapok értékére bazíroz, és nincs helye a stratégiáknak, esetleg a blöffölélsnek. Vannak más speciális változatok is, mint a Razz, ahol a legrosszabb, vagyis a legalacsonyabb lapok nyernek, vagy olyan verziók is vannak, amelyek több póker változatot kombinálnak össze.

A póker játék szabályai

Bár az egyes változatokban a szabályok egy kicsit eltérőek lehetnek, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy aki ismeri a póker szabályait, az összes verzióval elboldogul majd. A szabályok nem változtak túl sokat az idők során, mivel egy olyan játékról van szó, amely megengedi, hogy a játékos megnyilvánuljon, és kifejlesszen egy olyan technikát, amelyet a sajátjának tudhat. Így a póker sosem lesz unalmas, és éppen ezért nincs is szükség arra, hogy a szabályok érdemben változzanak.

Alapszabályok

Az alapszabályok viszonylag egyszerűek. A továbbiakban egy áttekintést olvashatsz arról, hogy mik a poker játékok általános szabályai, viszont ez teljes mértékben nem vonatkozik mindegyik verzióra.

A játék célja hogy minden játékos a rendelkezésére álló lapokból a lehető legjobb kombinációt hozza ki, vagy ha ez nem valósítható meg, akkor blöffölése meggyőzze az ellenfeleit arról, hogy ő rendelkezik a legjobb lapokkal. A játék kezdetén a játékosok téteket tesznek, amelyet majd a játék során valaki megnyer. 

póker játék szabályai

Minden játékos lapokat kap (a póker játék fajtájától függ, hogy épp mennyit). Ezek a lapok a legtöbb esetben zártak. Ezután kezdődik egy licitkör, ahol a lapjai függvényében minden játékos eldöntheti, hogy tétet emel, tartja, vagy pedig kiszáll.

A legjobb ötlap biztokosa nyeri a játékot. Az értéküket a lapok rangsorolása határozza meg, az egyszerű magas lap kombinációtól kezdve a pár, két pár, hármas, sor, flush, full house, póker, sorflush, és a legmagasabb, a royal flush felé. A lapkombinációk fontossági sorrendje az alábbiak szerint alakul, a legerősebbtől a leggyengébbig: 

  • Royal Flush
  • Straight Flush
  • Négy egyforma (Póker)
  • Full house
  • Flush
  • Straight (Sor)
  • Három egyforma (Drill)
  • Két pár
  • Pár
  • Magas lap

Taktikák a pókerben

Amint láthatod, nagyon sok múlik a szerencsén, azonban maga a játék nem csak a szerencsém múlik a játékosoknak ugyanis lehetőségük van arra, hogy kialakítsanak egy olyan játéktechnikát, amellyel nagyobb eséllyel nyerhetnek, még abban az esetben is, ha nincsenek kedvező lapjaik.

A legismertebb ilyen technika a blöff, amely egyben kockázatos is, viszont hogyha bejön, akkor igazán nagyot lehet vele kaszálni még abban az esetben is, ha egyáltalán nincsenek jól lapjaid. A blöff technikáját is ki kell tanulmányozni, és ki kell fejleszteni, és soha nem szabad elfelejteni, hogy nem mehetsz biztosra egy ilyen taktikával.Egy azonban biztos: a jó lapállás még önmagában nem jelenti azt, hogy nyert ügyed lenne a játékban; ahogyan a sikeres blöffölés sem jelenti azt hogy megnyerted ezt a futamot. A legjobb verzió hogyha a kettő egyszerre teljesül, és természetesen az ellenfeleinek sincsenek jobb lapjaik, vagy taktikáik a tiédnél. Azt mondhatjuk, hogy a póker játék egyszerre szól a megfelelő taktikáról és szerencséről. Éppen ezért is olyan érdekes a játék, és maradt fenn ilyen sok időn keresztül.

Ajánlott kaszinók

 

Szerezz be 200% bónuszt, azaz 20.000 forint bónuszpénzt és 100 ingyenes pörgetést! 

Szerezz 100.000 Ft bónuszt és 100 ingyenes pörgetést! 

Szerezz be 450.000 Ft bónuszt és 320 ingyenes pörgetést! 

Szerezz be 100.000 Ft bónuszt! 

Szerezz be akár 400% bónuszt az üdvözlő csomag keretében! Részesülj akár 120.000 Ft bónuszpénzben az első befizetésed után a Lemon Casino üdvözlő bónusz csomag ajánlatának köszönhetően.